Violenţa domestică: clişee şi realităţi
- Clişeu: Nu este violenţă, ci doar ciondăneală între parteneri/soţi
Realitatea: există o diferenţă clară între ceartă şi violenţă. În timp ce între cei doi – bărbat şi femeie – care se ceartă, raportul de putere rămîne egal, în cazul violenţei femeia este submisivă, chiar dacă “dă din gură” ea ştie că partenerul ei poate pune capăt disputei în favoarea lui oricînd, cu o lovitură sau numai o demonstraţie de putere fizică.
- Clişeu: Violenţa se întîmplă doar în familiile cu “probleme”, ori sărace, ori ...
Realitatea: Numeroase studii efectuate în ţările cu experienţă îndelungată de servicii împotriva violenţei domestice precum şi de cercetare arată că violenţa domestică este un fenomen manifest pe toate straturile sociale – statutul socio-profesional şi economic al unei familii/unui cuplu/ poate influenţa eventual modalităţile de manifestare, constelaţia de comportamente abuzive.
- Clişeu:Violenţa domestică este o problemă privată, nimeni nu ar trebui să se amestece.
Realitatea: În România, o femeie din 4 trece cel puţin o dată în viaţa ei printr-o situaţie de violenţă domestică. Anual se înregistrează mii de situaţii de violenţă în familie la instituţiile cu atribuţii în intervenţie şi protecţie.
Dimensiunea statistică a fenomenului şi complexitatea consecinţelor sale asupra femeii, copiilor, relaţiilor între adulţi şi adulţi-copii, fac din acest fenomen social o problemă care ne priveşte pe noi toţi, societatea în ansamblul ei. Majoritatea ţărilor cu o democraţie avansată au făcut din violenţa domestică o problemă naţională, promovînd politici adecvate şi eficiente pentru protecţia victimelor şi responsabilizarea agresorilor.
- Clişeu:Femeile provoacă violenţa sau o “merită” în vreun fel.
Realitatea: Violenţa este o formă inacceptabilă de rezolvare a conflictelor din relaţiile interpersonale. Nici un bărbat nu are dreptul să lovească, să vatăme o femeie ori alt membru al familiei indiferent de provocare. De fapt, în timp, cele mai multe femei ajung să se conformeze dorinţelor, pretenţiilor ori solicitărilor bărbaţilor lor, fac tot ce le stă în putinţă pentru a le fi pe plac – nici nu se mai poate vorbi de un conflict între cei doi.
- Clişeu: Alcoolul este cauza violenţei domestice.
Realitatea: Realitatea arată că doar în jumătate din incidentele de violenţă bărbatul este sub influenţa excesului de alcool. Aceeiaşi parteneri ajung să fie violenţi fizic şi atunci cînd sunt sobri/nebăuţi, iar în ce priveşte formele non-fizice ori sexuale ale abuzului domestic este evident că ele au o frecvenţă care scoate din discuţie posibilitatea ca abuzatorul să fie băut – ar însemna ca el să fie beat tot timpul.
- Clişeu:Bărbaţii cu comportament violent faţă de partenerele lor sunt aşa pentru că au fost maltrataţi în copilărie ori provin din familii în care a existat violenţă.
Realitatea: Deşi un procent semnificativ din agresori au suferit abuz în copilăria lor, nu toate persoanele – bărbaţi şi femei – care au suferit maltratare ca şi copii, devenind adulţi repetă abuzul în relaţiile lor. Este semnificativ faptul că multe femei maltratate în familiile de origine intră în relaţii abuzive, sunt vulnerabile şi devin victime, pe cînd băieţii abuzaţi preiau mai degrabă rolul de agresor/opresor.
- Clişeu: Bărbaţii abuzează femeile pentru că nu cunosc alt mod de a-şi exprima sentimentele şi emoţiile.
Realitatea: Realitatea invalidează această afirmaţie, printre altele cu însăşi comportamentul abuzatorului din faza “de miere” care urmează episodului de violenţă, mai ales la începuturile relaţiei violente. În această perioadă, bărbatul regretă şi adesea cere iertare, promiţîndu-i partenerei că a fost pentru prima şi ultima dată, căutînd explicaţii pentru “ieşirea” lui; el îşi reafirmă iubirea, îi face daruri şi diverse atenţii cu care să o convingă de buna lui credinţă.
- Clişeu:Femeile susţin că sunt abuzate numai pentru a cîştiga procesele de divorţ şi a obţine unele avantaje la separare.
- Clişeu: De fapt, femeilor care trăiesc în relaţii violente le place, de altfel ar pleca.
Realitatea: Sunt foarte multe motive şi obstacole pentru care femeile nu-şi părăsesc partenerul, prezentate pe larg în secţiunea De ce stau femeile?